1. Tepung gandum bahan peluntur
Sumber:
MyMetro pada 18 Februari 2012
KUALA LUMPUR:
Sesetengah jenama tepung gandum yang berada di pasaran didakwa boleh
membahayakan kesihatan pengguna kerana menggunakan bahan peluntur selain
dikhuatiri diperkaya dengan sumber nutrisi tidak halal.
Ini
kerana syarikat pengimport tepung gandum dipercayai membeli bekalan tepung
terpakai dan lama disimpan sehingga warnanya bertukar kehitaman atau kekuningan
di pasaran antarabangsa sebelum menjual kembali di Malaysia.
Bagi
memutihkan kembali warna tepung itu, bahan kimia seperti benzoyl peroxide,
calcium peroxide, nitrogen dioxide dan klorin digunakan sehingga menyebabkan
semua nutrisi semula jadi hilang dalam proses pemutihan terbabit.
Bagaimanapun,
penetapan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) tepung gandum perlu mengandungi 13
peratus nutrisi menyebabkan syarikat pengimport menambah dari sumber luar
antaranya memperkayakan dengan thiamin atau Vitamin B1.
Thiamin
bersumberkan bijiran mahal dan bagi menampung kos pengeluaran, syarikat
pengimport dipercayai menggunakan Vitamin B1 dari sumber babi yang lebih murah
dan mudah diperolehi bagi memperkayakan tepung gandum yang melalui proses
pemutihan.
Mendedahkan
perkara itu, Ketua Aktivis Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Datuk
Nadzim Johan berkata, terdapat tiga jenis tepung gandum yang berada di pasaran
sekarang iaitu tepung gandum tanpa peluntur (unbleached flour), tepung gandum
berpeluntur (bleached flour) dan tepung gandum diperkayakan (enriched flour).
“Tepung
gandum tanpa peluntur diproses secara semula jadi dengan warnanya agak
keperangan tetapi mengandungi nutrisi tinggi kepada manusia manakala tepung
gandum berpeluntur banyak berada di pasaran melalui proses pemutihan.
“Tepung
gandum yang diperkayakan pula ialah tepung melalui proses pemutihan yang
terpaksa ditambah nutrisi tidak semula jadi sama ada dari tumbuhan atau haiwan
berikutan semua nutrisinya hilang,” katanya yang ditemui baru-baru ini.
Beliau
berkata, kebiasaannya pengguna menggemari tepung gandum berwarna putih kerana
mengaitkannya dengan bersih.
“Kajian
kami mendapati bahan kimia ini yang diambil secara berterusan melalui makanan
menyebabkan barah selain penggalak kepada penyakit kencing manis, arthritis dan
gout.
“Selain
itu, kami juga bimbang nutrisi yang ditambah dalam tepung itu mungkin
bersumberkan babi kerana ia paling mudah dan murah didapati,” katanya.
Nadzim
berkata, negara Kesatuan Eropah dan China sudah lama mengharamkan penggunaan
benzoyl peroxide dan klorin dalam tepung gandum bagi menjaga kesihatan penduduk
mereka.
“Selain
daripada meneliti bungkusan tepung gandum itu, ia boleh juga dibezakan melalui
warna tepung itu sendiri. Tepung yang tidak menggunakan peluntur kelihatan agak
keperangan manakala tepung berpeluntur sangat putih disebabkan bahan kimia,”
katanya.
2. Kementerian Kesihatan
Malaysia : Penggunaan benzoyl peroxide ikut aturan dibenar
Sumber:
MyMetro pada 18 Februari 2012
KUALA LUMPUR:
Penggunaan bahan kimia benzoyl peroxide dalam tepung gandum sebagai kondisioner
makanan memang dibenarkan di negara ini tetapi tidak lebih daripada 50 miligram
(mg)/kilogram (kg).
Pengarah
Kanan Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan, Kementerian Kesihatan, Noraini
Mohd Othman berkata, kajian yang dijalankan Jawatankuasa Pakar mengenai Aditif
(JECFA) di bawah Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dan Pertubuhan Makanan dan
Pertanian (FAO) ke atas benzoyl peroxide mendapati penggunaan bahan kimia itu
dalam makanan tidak mendatangkan kemudaratan.
“Benzoyl
peroxide bukan karsinogenik atau bahan yang boleh menyebabkan barah. Laporan
JECFA menyatakan semasa pemerosesan makanan, hampir keseluruhan benzoyl
peroxide akan ditukar kepada asid benzoik. “Pengambilan tepung gandum yang
dirawat dengan benzoyl peroxide hampir menyerupai pengambilan makanan yang
mengandungi asid benzoik iaitu sejenis bahan pengawet yang dibenarkan dalam
pelbagai makanan di bawah Peraturan-peraturan Makanan (PPM) 1985. Ia juga tidak
menyebabkan barah,” katanya dalam kenyataan kepada Harian Metro.
Noraini
berkata, berhubung penggunaan bahan kimia itu berisiko mendatangkan kencing
manis dan arthritis, pihaknya tiada sebarang maklumat.
“Laporan
JECFA menyatakan pengambilan benzoyl peroxide boleh menyebabkan jangkitan pada
kulit tetapi ia bukan akibat pengambilan melalui makanan, sebaliknya kesan
rawatan kulit,” katanya. Katanya, selain Malaysia, Singapura dan Jepun yang
membenarkan penggunaan benzoyl peroxide dalam tepung gandum, Amerika Syarikat
turut membenarkan penggunaannya dalam tepung dan keju manakala Kod Standard
Pemakanan di Australia dan New Zealand membenarkan ia digunakan dalam semua
makanan.
Noraini
berkata, PPM 1985 membenarkan mana-mana tepung termasuk tepung gandum yang
mengandungi benzoyl peroxide pada kadar tidak lebih daripada 50
miligram/kilogram sebagai kondisioner makanan yang dibenarkan.
3. Carigold.com pada 25
November 2011: Tepung Gandum di Malaysia BAHAYA
"saya
just nak share dan nak minta juga komen2 dari cgrian semua. Baru-baru ni saya
jupe seorang rakan yang kerja dengan sebuah company dari Dubai yang eksport
tepung gandum.
Dia
cerita pada saya tentang sekarang ni kecoh pasal tepung gandum ada bahan kimia...saya
simpulkan dulu cite dia...katanya...tepung gandum sebenarnya warna putih mcm
vanila...bukan putih mcm tepung yang kita biasa jumpa di market. Katanya tepung
yang terhasil dan bewarna putih vanila ni adalah tepung yang diproses dari biji
gandum tu sendiri, tapi di malaysia kebanyakkannya proses biji dan hampasnye
sekali..so kalernye mcm teh. So nak buang kaler teh ni, mereka kena bleach
tepung ni guna bahan kimia. Bahan tersebut ialah Benzoyl Peroxide. Apa tu?
Benzoyl
Peroxide adalah :
·
Bahan toksik
·
Bahan penggalak tumor
·
Boleh menyebabkan alahan pada kulit
·
Bahan mutagen iaitu bahan yang boleh menyebabkan mutasi pada sel badan.
·
Bahan peluntur kuat yang mampu melunturkan iaitu menukarkan ke warna putih
pakaian dan juga rambut yang berwarna.
Bila
dah letak bahan ni...zat2 kat tepung tu sume hilang. So kalau dah
hilang..camne? kenalah tambah balik zat tu guna benda lain. Difahamkan zat
hanya boleh diambil dari tumbuhan dan haiwan. Tapi yang mudah n murah ialah
dari haiwan yakni Bab*. Sebab tu serangga kurang suka pada tepung putih ni
sebab takde zat dah...dan padanlah ramai rakyat malaysia ramai kena
kanser...dan budak2 sekarang makin teruk perangai.
Difahamkan
semua makanan yang berasaskan tepung mmg guna tepung ni. Dia bagitau saya, syarikat
dia dah masuk market dan supply tepung. Dari Dubai. So antara brand yang pakai
tepung asli ni dan bebas dari bahan kimia dan bab* ialah Gardenia. dekat roti
gardenia ada tulis "Tanpa Trans Lemak". Ni contoh je. Bukan promote
tau.
Ni
sekadar info...saya pun tak tau boleh ke stop pakai tepung ni...huhuhu...yang
pasti bila beli tepung...tengok ada tak tulis BENZOYL PEROXIDE atau BLEACH."
4. Bagaimana proses pemutihan tepung gandum berlaku?
Bila
kita bercakap secara teknikal, carotenoid pigment (Kuning) yang terkandung
dalam tepung yang dioksidise untuk mengeluarkan warna tepong bertukar kepada
warna putih. Sebenarnya oxcidition akan bertukar secara semulajadi mengikut
masa apabila tepung tersebut didedahkan
atau terdedah secara semulajadi yang memerlukan masa sekurang kurangnya
mengambil masa 14 hari untuk mendapatkan hasil atau bertukar pada ke putih
putihan (bukan putih melepak).
Namun
pada hari ini proses (Bleaching) telah diambil alih peranan proses semulajadi
dengan mengunakan cecair(chemical) agent pemutih.Proses ini mempercepatkan masa
sesingkat 1 jam sahaja berbanding proses secara semulajadi untuk mencerahkan
dan mematangkan tepung.Namun begitu ianya perlu dilabelkan sebagai tepong yang
diBLEACH.
Bleach@agen
pemutih biasanya mengunakan : (Chlorine Gas) yang boleh menyebabkan kematian
atau (Benzoyl Peroxide) bahan atau chemical yang digunakan dalam ubat jerawat.
Ianya telah diharamkan pengunaan bahan kimia berikut pada makanan sejak awal
tahun 1900 lagi. Tetapi masih digunakan oleh peniaga yg mementingkan keuntungan
tanpa mengira ianya boleh mendatangkan kemudharatan kesihatan serta mungkin
boleh membawa maut.
Selain
itu, additive Chemical : Potassium Bromate, di gunakan untuk menambah
pertumbuhan ragi(yeast) dan pengebuan gluten dan ini amat bahaya kepada
kesihatan.
5. Ambil sikap perihatin dalam
berbelanja.
Pastikan
anda tahu bahan-bahan yang digunakan menghasilkan sesuatu produk itu selamat
digunakan. Bagaimana nak kenalpasti? Sekarang ini informasi di hujung jari. Kita
ada badan-badan seperti KKM, KPDNKK JAKIM, PPIM dan para aktivis yang bergerak
mengenal pasti produk bahaya dan menyebarkan maklumat. Kena la rajin selidik
maklumat-maklumat yang diperoleh.
Lebih
selamat sekiranya kita membeli dengan orang yang kita kenal. Kalau ada pilihan
membeli dengan orang Islam, itu lebih baik.
No comments:
Post a Comment