Maklumat Produk: Tepung Bidara
Jenis Produk: Bahan Mentah / Komoditi / Tepung Gandum
Jenama: BIDARA
Pengilang: Bidara Flour Sdn Bhd
Lokasi: Shah Alam, Selangor
Bentuk Pembungkusan:
Kod: P1: 1 Peket 1 kg
Kod: P2: 1 Kotak 12 kg (mengandungi 12 peket 1 kg)
Kod: P3: 1 Beg 5 kg
Kod: P4: 1 Guni 30kg (mengandungi 6 beg 1 kg)
Servis Penghantaran:
Persendirian: Minimum Order adalah 3 kg. Penghantaran PERCUMA
pada hari sabtu dan ahad.
Perniagaan: Minimum Order adalah 30 kg. Penghantaran PERCUMA
pada hari sabtu dan ahad.
Cara membuat belian:
1. SMS / Whatsapp 6 Maklumat Pesanan kepada 012 - 669 5761
(Cakcibor 13)
Nama Pembeli:
No HP Penerima:
Alamat Penghantaran:
Kod Produk:
Kuantiti:
Tarikh Penghantaran:
2. Pihak Cakcibor 13 akan menghubungi anda untuk pengesahan
order dan memberi maklumat untuk pembayaran.
3. Buat pembayaran dan hantar bukti bayaran kepada 012 - 669
5761 (Cakcibor 13)
4. Penghantaran akan dibuat dalam masa 24 jam setelah bayaran
diterima. Pihak Cakcibor 13 akan menghubungi Pihak Penerima untuk pengesahan
waktu penghantaran. No Rujukan Penghantaran akan diberi setelah waktu
penghantaran disahkan.
Info Tepung: Tepung Tanpa Peluntur VS Tepung Berpeluntur
Tepung merupakan salah satu bahan yang wajib ada kat dapur.
Ada banyak jenis tepung yang digunakan di dalam aktiviti memasak mak-mak,
akak-akak dan abang-abang kita semua.
Antara jenis tepung adalah:
1. Tepung gandum: nama
lain adalah tepung serbaguna. Tepung ni paling banyak digunakan dalam kerja
masak-memasak. Digunakan untuk buat karipap, donut, pau, cekodok, mee dan kek.
2. Tepung jagung:
Fungsinya menguatkan atau memekatkan adunan seperti sos atau kuah. Di dalam
pembuatan biskut pula, ia digunakan untuk mendapatkan tekstur yang rangup.
3. Tepung beras:
diperbuat daripada beras yang dikisar halus. Kebiasaannya digunakan untuk masak
apam, bihun, laksa, pisang goreng
4. Tepung pulut: juga
dikenali dengan nama glutinous rice flour. Kadar kanji yang tinggi.
Menggemukkan.... Digunakan untuk buat kuih tradisional macam kuih godok,
lepat, talam dan kawan-kawan.
5. Tepung sagu: dibuat
daripada bahagian tengah pokok sagu. Batang pokok sagu dikisarkan dan direndam
supaya sagunya mendap. Mendapan ini dikeringkan dijadikan tepung. Digunakan
untuk buat bubur dan keropok.
Tepung gandum pula mempunyai 2 jenis iaitu;
1. Tepung gandum
tanpa peluntur
Tepung gandum yang dihasilkan tanpa menggunakan bahan kimia
peluntur benzoyl peroxide. Tepung ini kebiasaannya mahal sedikit berbanding
dengan tepung berpeluntur kerana ianya dihasilkan mengikut piawaian yang lebih
selamat dan menggunakan sumber gandum yang memang untuk gred makanan. Syarikat
pengeluar akan meletakkan label ‘TANPA PELUNTUR / TIADA BENZOYL PEROXIDE’ pada
bungkusan produk. Sebagai pengguna yang bijak, periksalah status produk dulu
sebelum membeli. Jangan terlalu taksub dengan harga murah sahaja. Tak gitu
kome?
2. Tepung gandum
berpeluntur
Tepung yang diproses dan dilunturkan menggunakan bahan kimia
benzoyl peroxide. Peluntur kebiasaannya digunakan pada tepung yang gred rendah
(bukan gred makan) untuk melunturkan warna coklat atau perang pada tepung.
Penggunaan bahan kimia ini akan menyebabkan sebahagian besar kandungan
nutrisinya hilang. Memandang syarat pengeluaran produk perlukan kandungan
nutrisi, pengeluar kebiasaannya akan mencampurkan ekstrak tulang yang mempunyai
kandungan protein yang tinggi. Sumber protein yang tinggi dan paling murah
adalah daripada tulang khinzir. Boleh juga menggunakan tulang rusa atau
kambing. Tapi kosnya jauh jauh berbeza.
Jadi rasanya kalau nak untung pengeluar akan guna yang mana? Pandai2 la
kome fikirkan.
Penggunaan bahan kimia benzoyl peroxide memang banyak disekat
oleh badan-badan atau agensi keselamatan makanan di Eropah. Sila google untuk
lebih lanjut. Sinar Harian, Berita Harian, Harian Metro dan TV9 juga ada
membuat liputan berkenaan tepung berpeluntur ini.
Pilihan alternative tepung gandum tanpa peluntur oleh usahawan
tempatan sudah pun lama berada dipasaran. Cuma tahu atau pun tidak je. Concern
or Ignorance. Antara jenama tepung tanpa bahan peluntur adalah:
1. Tepung FAIZA
2. Tepung BIDARA
3. Tepung MYDIN
4. Tepung 1
Malaysia
Tepung Gandum keluaran BIDARA FLOUR merupakan produk keluaran
tempatan. Pemiliknya adalah Ahmad Hassan. Sumber gandum diimport daripada Turki
dan India. Bermula pada tahun 2009. Kilangnya terletak di Shah Alam. Mempunyai
sijil HALAL JAKIM. Ahli kepada Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM).
Syarikat BIDARA FLOUR juga membekal tepung mereka kepada Syarikat FAIZA.
Produk tepung gandum ini boleh didapati melalui Cakcibor 13
Personal Shopper. Penghantaran disediakan.
Hubungi 012-669 5761 untuk tempahan atau sebarang pertanyaan.
(Call / SMS / Whatsapp)







No comments:
Post a Comment