Saturday, December 17, 2016

TEPUNG BIDARA

Maklumat Produk: Tepung Bidara

Jenis Produk: Bahan Mentah / Komoditi / Tepung Gandum

Jenama: BIDARA

Pengilang: Bidara Flour Sdn Bhd

Lokasi: Shah Alam, Selangor

Bentuk Pembungkusan:

Kod: P1: 1 Peket 1 kg
Kod: P2: 1 Kotak 12 kg (mengandungi 12 peket 1 kg)
Kod: P3: 1 Beg 5 kg
Kod: P4: 1 Guni 30kg (mengandungi 6 beg 1 kg) 

Servis Penghantaran:

Persendirian: Minimum Order adalah 3 kg. Penghantaran PERCUMA pada hari sabtu dan ahad.

Perniagaan: Minimum Order adalah 30 kg. Penghantaran PERCUMA pada hari sabtu dan ahad.

Cara membuat belian:

1. SMS / Whatsapp 6 Maklumat Pesanan kepada 012 - 669 5761 (Cakcibor 13)

Nama Pembeli:
No HP Penerima:
Alamat Penghantaran:
Kod Produk:
Kuantiti:
Tarikh Penghantaran:

2. Pihak Cakcibor 13 akan menghubungi anda untuk pengesahan order dan memberi maklumat untuk pembayaran.

3. Buat pembayaran dan hantar bukti bayaran kepada 012 - 669 5761 (Cakcibor 13)

4. Penghantaran akan dibuat dalam masa 24 jam setelah bayaran diterima. Pihak Cakcibor 13 akan menghubungi Pihak Penerima untuk pengesahan waktu penghantaran. No Rujukan Penghantaran akan diberi setelah waktu penghantaran disahkan.

Info Tepung: Tepung Tanpa Peluntur VS Tepung Berpeluntur

Tepung merupakan salah satu bahan yang wajib ada kat dapur. Ada banyak jenis tepung yang digunakan di dalam aktiviti memasak mak-mak, akak-akak dan abang-abang kita semua.

Antara jenis tepung adalah:

1.  Tepung gandum: nama lain adalah tepung serbaguna. Tepung ni paling banyak digunakan dalam kerja masak-memasak. Digunakan untuk buat karipap, donut, pau, cekodok, mee dan kek.

2.   Tepung jagung: Fungsinya menguatkan atau memekatkan adunan seperti sos atau kuah. Di dalam pembuatan biskut pula, ia digunakan untuk mendapatkan tekstur yang rangup.

3.   Tepung beras: diperbuat daripada beras yang dikisar halus. Kebiasaannya digunakan untuk masak apam, bihun, laksa, pisang goreng

4.   Tepung pulut: juga dikenali dengan nama glutinous rice flour. Kadar kanji yang tinggi. Menggemukkan. Oops. Digunakan untuk buat kuih tradisional macam kuih godok, lepat, talam dan kawan-kawan.

5.   Tepung sagu: dibuat daripada bahagian tengah pokok sagu. Batang pokok sagu dikisarkan dan direndam supaya sagunya mendap. Mendapan ini dikeringkan dijadikan tepung. Digunakan untuk buat bubur dan keropok.

Tepung gandum pula mempunyai 2 jenis iaitu;




1.       Tepung gandum tanpa peluntur

Tepung gandum yang dihasilkan tanpa menggunakan bahan kimia peluntur benzoyl peroxide. Tepung ini kebiasaannya mahal sedikit berbanding dengan tepung berpeluntur kerana ianya dihasilkan mengikut piawaian yang lebih selamat dan menggunakan sumber gandum yang memang untuk gred makanan. Syarikat pengeluar akan meletakkan label ‘TANPA PELUNTUR / TIADA BENZOYL PEROXIDE’ pada bungkusan produk. Sebagai pengguna yang bijak, periksalah status produk dulu sebelum membeli. Jangan terlalu taksub dengan harga murah sahaja. Tak gitu kome?

2.      Tepung gandum berpeluntur 

Tepung yang diproses dan dilunturkan menggunakan bahan kimia benzoyl peroxide. Peluntur kebiasaannya digunakan pada tepung yang gred rendah (bukan gred makan) untuk melunturkan warna coklat atau perang pada tepung. Penggunaan bahan kimia ini akan menyebabkan sebahagian besar kandungan nutrisinya hilang. Memandang syarat pengeluaran produk perlukan kandungan nutrisi, pengeluar kebiasaannya akan mencampurkan ekstrak tulang yang mempunyai kandungan protein yang tinggi. Sumber protein yang tinggi dan paling murah adalah daripada tulang khinzir. Boleh juga menggunakan tulang rusa atau kambing. Tapi kosnya jauh jauh berbeza.  Jadi rasanya kalau nak untung pengeluar akan guna yang mana? Pandai2 la kome fikirkan.

Penggunaan bahan kimia benzoyl peroxide memang banyak disekat oleh badan-badan atau agensi keselamatan makanan di Eropah. Sila google untuk lebih lanjut. Sinar Harian, Berita Harian, Harian Metro dan TV9 juga ada membuat liputan berkenaan tepung berpeluntur ini.

klik sini untuk liputan daripada sumber berita

Pilihan alternative tepung gandum tanpa peluntur oleh usahawan tempatan sudah pun lama berada dipasaran. Cuma tahu atau pun tidak je. Concern or Ignorance. Antara jenama tepung tanpa bahan peluntur adalah:

1.       Tepung FAIZA
2.      Tepung BIDARA
3.      Tepung MYDIN
4.      Tepung 1 Malaysia

Tepung Gandum keluaran BIDARA FLOUR merupakan produk keluaran tempatan. Pemiliknya adalah Ahmad Hassan. Sumber gandum diimport daripada Turki dan India. Bermula pada tahun 2009. Kilangnya terletak di Shah Alam. Mempunyai sijil HALAL JAKIM. Ahli kepada Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM). Syarikat BIDARA FLOUR juga membekal tepung mereka kepada Syarikat FAIZA.







Produk tepung gandum ini boleh didapati melalui Cakcibor 13 Personal Shopper. Penghantaran disediakan.

Hubungi 012-669 5761 untuk tempahan atau sebarang pertanyaan. (Call / SMS / Whatsapp) 


No comments:

Post a Comment