Maklumat Produk: Tepung Bidara
Jenis Produk: Bahan Mentah / Komoditi / Tepung Gandum
Jenama: BIDARA
Pengilang: Bidara Flour Sdn Bhd
Lokasi: Shah Alam, Selangor
Bentuk Pembungkusan:
Kod: P1: 1 Peket 1 kg
Kod: P2: 1 Kotak 12 kg (mengandungi 12 peket 1 kg)
Kod: P3: 1 Beg 5 kg
Kod: P4: 1 Guni 30kg (mengandungi 6 beg 1 kg)
Servis Penghantaran:
Persendirian: Minimum Order adalah 3 kg. Penghantaran PERCUMA pada hari sabtu dan ahad.
Perniagaan: Minimum Order adalah 30 kg. Penghantaran PERCUMA pada hari sabtu dan ahad.
Cara membuat belian:
1. SMS / Whatsapp 6 Maklumat Pesanan kepada 012 - 669 5761 (Cakcibor 13)
Nama Pembeli:
No HP Penerima:
Alamat Penghantaran:
Kod Produk:
Kuantiti:
Tarikh Penghantaran:
2. Pihak Cakcibor 13 akan menghubungi anda untuk pengesahan order dan memberi maklumat untuk pembayaran.
3. Buat pembayaran dan hantar bukti bayaran kepada 012 - 669 5761 (Cakcibor 13)
4. Penghantaran akan dibuat dalam masa 24 jam setelah bayaran diterima. Pihak Cakcibor 13 akan menghubungi Pihak Penerima untuk pengesahan waktu penghantaran. No Rujukan Penghantaran akan diberi setelah waktu penghantaran disahkan.
Info Tepung: Tepung Tanpa Peluntur VS Tepung Berpeluntur
Tepung merupakan salah satu bahan yang wajib ada kat dapur. Ada banyak jenis tepung yang digunakan di dalam aktiviti memasak mak-mak, akak-akak dan abang-abang kita semua.
Jenis Produk: Bahan Mentah / Komoditi / Tepung Gandum
Jenama: BIDARA
Pengilang: Bidara Flour Sdn Bhd
Lokasi: Shah Alam, Selangor
Bentuk Pembungkusan:
Kod: P1: 1 Peket 1 kg
Kod: P2: 1 Kotak 12 kg (mengandungi 12 peket 1 kg)
Kod: P3: 1 Beg 5 kg
Kod: P4: 1 Guni 30kg (mengandungi 6 beg 1 kg)
Servis Penghantaran:
Persendirian: Minimum Order adalah 3 kg. Penghantaran PERCUMA pada hari sabtu dan ahad.
Perniagaan: Minimum Order adalah 30 kg. Penghantaran PERCUMA pada hari sabtu dan ahad.
Cara membuat belian:
1. SMS / Whatsapp 6 Maklumat Pesanan kepada 012 - 669 5761 (Cakcibor 13)
Nama Pembeli:
No HP Penerima:
Alamat Penghantaran:
Kod Produk:
Kuantiti:
Tarikh Penghantaran:
2. Pihak Cakcibor 13 akan menghubungi anda untuk pengesahan order dan memberi maklumat untuk pembayaran.
3. Buat pembayaran dan hantar bukti bayaran kepada 012 - 669 5761 (Cakcibor 13)
4. Penghantaran akan dibuat dalam masa 24 jam setelah bayaran diterima. Pihak Cakcibor 13 akan menghubungi Pihak Penerima untuk pengesahan waktu penghantaran. No Rujukan Penghantaran akan diberi setelah waktu penghantaran disahkan.
Info Tepung: Tepung Tanpa Peluntur VS Tepung Berpeluntur
Tepung merupakan salah satu bahan yang wajib ada kat dapur. Ada banyak jenis tepung yang digunakan di dalam aktiviti memasak mak-mak, akak-akak dan abang-abang kita semua.
Antara
jenis tepung adalah:
1. Tepung gandum: nama lain adalah tepung
serbaguna. Tepung ni paling banyak digunakan dalam kerja masak-memasak. Digunakan
untuk buat karipap, donut, pau, cekodok, mee dan kek.
2. Tepung jagung: Fungsinya menguatkan atau
memekatkan adunan seperti sos atau kuah. Di dalam pembuatan biskut pula, ia
digunakan untuk mendapatkan tekstur yang rangup.
3. Tepung beras: diperbuat daripada beras
yang dikisar halus. Kebiasaannya digunakan untuk masak apam, bihun, laksa,
pisang goreng
4. Tepung pulut: juga dikenali dengan nama glutinous
rice flour. Kadar kanji yang tinggi. Menggemukkan. Oops. Digunakan untuk buat
kuih tradisional macam kuih godok, lepat, talam dan kawan-kawan.
5. Tepung sagu: dibuat daripada bahagian
tengah pokok sagu. Batang pokok sagu dikisarkan dan direndam supaya sagunya
mendap. Mendapan ini dikeringkan dijadikan tepung. Digunakan untuk buat bubur
dan keropok.
1. Tepung gandum tanpa peluntur
Tepung gandum yang dihasilkan tanpa
menggunakan bahan kimia peluntur benzoyl peroxide. Tepung ini kebiasaannya
mahal sedikit berbanding dengan tepung berpeluntur kerana ianya dihasilkan
mengikut piawaian yang lebih selamat dan menggunakan sumber gandum yang memang
untuk gred makanan. Syarikat pengeluar akan meletakkan label ‘TANPA PELUNTUR /
TIADA BENZOYL PEROXIDE’ pada bungkusan produk. Sebagai pengguna yang bijak,
periksalah status produk dulu sebelum membeli. Jangan terlalu taksub dengan
harga murah sahaja. Tak gitu kome?
2. Tepung gandum berpeluntur
Tepung yang diproses dan dilunturkan
menggunakan bahan kimia benzoyl peroxide. Peluntur kebiasaannya digunakan pada
tepung yang gred rendah (bukan gred makan) untuk melunturkan warna coklat atau
perang pada tepung. Penggunaan bahan kimia ini akan menyebabkan sebahagian
besar kandungan nutrisinya hilang. Memandang syarat pengeluaran produk perlukan
kandungan nutrisi, pengeluar kebiasaannya akan mencampurkan ekstrak tulang yang
mempunyai kandungan protein yang tinggi. Sumber protein yang tinggi dan paling murah
adalah daripada tulang khinzir. Boleh juga menggunakan tulang rusa atau
kambing. Tapi kosnya jauh jauh berbeza. Jadi
rasanya kalau nak untung pengeluar akan guna yang mana? Pandai2 la kome
fikirkan.
Penggunaan bahan kimia benzoyl peroxide
memang banyak disekat oleh badan-badan atau agensi keselamatan makanan di
Eropah. Sila google untuk lebih lanjut. Sinar Harian, Berita Harian, Harian
Metro dan TV9 juga ada membuat liputan berkenaan tepung berpeluntur ini.
klik sini untuk liputan daripada sumber berita
klik sini untuk liputan daripada sumber berita
Pilihan alternative tepung gandum tanpa
peluntur oleh usahawan tempatan sudah pun lama berada dipasaran. Cuma tahu atau
pun tidak je. Concern or Ignorance. Antara jenama tepung tanpa bahan peluntur
adalah:
1. Tepung FAIZA
2. Tepung BIDARA
3. Tepung MYDIN
4. Tepung 1 Malaysia
Tepung Gandum keluaran BIDARA FLOUR
merupakan produk keluaran tempatan. Pemiliknya adalah Ahmad Hassan. Sumber
gandum diimport daripada Turki dan India. Bermula pada tahun 2009. Kilangnya
terletak di Shah Alam. Mempunyai sijil HALAL JAKIM. Ahli kepada Persatuan
Pengguna Islam Malaysia (PPIM). Syarikat BIDARA FLOUR juga membekal tepung
mereka kepada Syarikat FAIZA.
Produk tepung gandum ini boleh didapati
melalui Cakcibor 13 Personal Shopper. Penghantaran disediakan.
Hubungi 012-669 5761 untuk tempahan atau sebarang pertanyaan.
(Call / SMS / Whatsapp)
No comments:
Post a Comment